Vad är Weightpull?

Weightpull är en liten hundsport med gamla anor. Det är en prestationssport som ställer krav på både hund och förare. Sporten kommer ursprungligen från USA och redan på 1800-talet slog guldgrävarna i Alaska vad om vem som hade den starkaste draghunden.

Dagens Weightpull i Sverige skiljer sig mycket från den i USA idag. Här i Sverige är Weightpull hårt reglerat och man tillåter inte att hundar hetsas med bollar t ex. Reglerna skyddar hundarna så att de inte kan tvingas till att dra, utan genomför uppgiften på ett lugnt och metodiskt vis.

Man skulle kunna kalla Weightpull hundsportens motsvarighet till traktor pulling, eller draghundsportens kortdistans. Hunden skall dra vagnen från start till mål, avståndet är 5m. Den hund som drar tyngst i förhållande till egen kroppsvikt vinner viktklassen.

Weightpull är också en träningsform för alla olika raser och blandraser, allt för många hundar lever ett osunt liv med för lite motion som leder till fysiskt och psykisk ohälsa, våra hundars förfäder vargen rör sig upp till 20 mil på ett dygn. En kort promenad hjälper oftast inte för att våra hundar skall vara nöjda, många hundar har väldigt mycket överskottsenergi och detta kan många gånger leda till frustration som går ut över dig och andra hundar. Hundar spar sällan på energin, de vill av natur göra av med den och mår i regel som bäst då, precis som majoriteten av människor. Många tror att hundar som drar i koppel är hundar som är bra på WP men det är en myt, de flesta hundar som tränas regelbundet förbrukar sin energi på träningarna.

Weightpull togs till sverige av SWBA 2002

För mer information gå in på www.swba.net.Information till texten är hämtad från SWB Karlskrona och SWB Stockholm.